Jodoh?

Semoga mereka yang belum bertemu jodoh, terus yakin dengan Pencipta jodoh.

Terus berdoa dan berusaha.

Jodoh bukanlah matlamat hidup.
Tapi ia alat untuk lebih yakin untuk mencapai matlamat..

#Fatimah Syarha

BLQBHPXCAAApcYt (2)

Fate

Posted in cinta | Leave a comment

Someone Who Wake Me Up

How to be a better person.. I keep on worried of myself.. Often spending my time with something that doesn’t give any good effect to other even for myself.. I know about the lifeafter.. What I gonna face.. What will I need to bring together.. Hell and heaven.. I knew it.. I knew it.. I knew it.. But, still.. I’m still the old me. .*Sad.. My iman decrease by time goes by.. I felt depressed with myself ..  Sad..

Friend of mine said.. 

Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “Iman itu kadang-kadang naik dan kadang-kadang turun, maka hendaklah kamu perbaharui iman kamu dengan kalimah La Ilaha illallah.” (Hadis riwayat Ibnu Hibban)

Sabda Baginda lagi yang bermaksud: “Iman seseorang boleh menjadi usang dan lusuh seperti usang dan lusuhnya sehelai pakaian. Maka hendaklah kamu memohon ke hadrat Allah supaya memperbaharui iman kamu yang ada dalam hatimu.” (Hadis riwayat Tabrani dan Hakim) para sahabat dulu pun pernah mengalami pasang surutnya iman. contohnya seperti kata2 Saidina Umar al-Khattab berkata kepada sahabatnya yang lain: “Marilah kita perbaharui iman kita.” Pada ketika yang lain, Muaz Jabal berkata: “Marilah duduk bersama kami untuk kita beriman sesaat.”…inikan pula kita sbg manusia biasa.

kami pun begitu ika, adakalanya iman km turun dan naik..tp selagi kita hidup ni.. Allah akan terus uji kita ..sejauh mana kesabaran kita dalam menghadapi ujianNya.
 Jika engkau sabar, maka hukum Allah tetap berjalan dan engkau mndpt pahala, dan apabila engkau tdk sabar tetap berlaku ketentuan Allah sdg engkau berdosa. -umar alkhattab-
 
tetaplah bersabar sehingga hatimu penat, lelah.. walaupun hatimu bengkak, retak, pecah.. tetaplah bersabar dimana pun, bila2 pun..
 
‘Hanya org2 y bersabarlah y disempurnakan pahalanya tanpa batas’ azzumar : 10
sabar ika ek..
banyakkn bangun tahajud dan mengadu pada Allah
 dalam buku solusi yg pernah kami baca : ~ carilah hatimu ketika solat , jika tidak ditemui , maka carilah hatimu ketika membaca Al- Quran , jika tidak ditemui , maka carilah hatimu ketika duduk bertafakur , jika tidak ditemui juga , mintalah kepada ALLAH hati yang baharu ~
 selamat bermujahadah ika.
 mujiahadah itu memang pahit kerana syurga itu tak ternilai hargaNya..

smile always ika becoz Allah always with u..

Move on with new hope

Move on with the new hope

She’s really open my mind.. She really make me realize and learn on how to renew my iman.. what to do when I’m depressed about myself.. She is one of my truly friends..   As I heard from my friend, she always pray for me.. She always care about me.. I truly blessed have a friend like her.. Thank you Allah..

Posted in Uncategorized | Leave a comment

New things in Myself

Since I was kids, I really want to be teacher or lecturer 🙂 .. I love to learn what I love to learn.. I don’t like forcing myself doing something that I don’t like to do.. Easy to forget what I don’t like to remember.. Hard to forget what I love to remember.

 

Engineering.. I love Mathematics.. I love Electrical.. I don’t like attending the class since I don’t like sitting on the seat for a long time.. I don’t like indoor activity.. I don’t like staying inside my home during daytime. I don’t like surrounding by a silent people. I don’t like Telecommunication Engineering.. I don’t like watching movies or television. I don’t like handphone. I try to avoid being friend with someone weird. I will keep on silent when I have nothing to say *except with my family and my close friends. I will pretending that I knows nothing although I know it .. *abah said, sometime what we know is wrong, so better listen to other knowledge and opinions, we will know a new thing from them 🙂 ..  I’m sensitive with someone I care and love, but if you are nothing for me, just say what ever you wanna say, I not really care.. *don’t try to touch my family 🙂 .. Family is really important for me. I’ll not share anything to anyone about my achievement in academic or anything except to family *or terlepas cakap pada orang luar.. Only my father and my mother know me well. They know how to handle me ;b.. Easy to change my mind, depends on my mood and situation. The more you force me to do it, the more I refused to try it. The more you refused me to do it, the more I love to try it.
All of my close friends are girl. I love to stick with small number of friends (my close friend). Im afraid to be hurt by someone that I love.

 

Abah always said, “apa yang kita ada tak semestinya milik kita.. duit yang ada dalam poket kita, tak semestinya milik kita..  contoh, kita ada RM10 dalam poket kita, tetiba tiba motor kita pancit, kena tukar tayar.. So, duit kita beri pada mekanik 🙂 .. setiap orang ada bahgian masing masing 🙂 … ”

That’s why, Ika rasa apa yang Ika ada bukan milik Ika… Sometimes, kalau duit tercicir “semoga duit tu di jumpai oleh orang yang betul betul perlukan”.. Masa kamera hilang, “Balasan untuk Ika sebab beli kamera guna duit tanpa kebenaran”.. IC hilang? “da tiba masanya Ika tukar gambar dalam IC, yg lebih proper, tukar IC baru” .. Sesat? I able to meet a new friends, new place and spending my free time with something adventure 😉 ..

 

In Korea, I starting to like and learn what the things I hate to do.. 🙂 Im changed!!
That’s not a bad things actually.. Something that you hate doesn’t mean it is bad for you..

Life is really big to explore.. Start it in yourself first.. Then, you can feel the magic in it..

 

untitled-5

New Me

My master degree will be finish soon..  Starting to miss every single thing I done here..
Every angle.. Every moment.. Every place.. Time moving so fast compared than last few months..
My close friends.. The one that always stand beside me no matters what.. I’m able to leave them? *sigh..

Posted in Uncategorized | Leave a comment

Dedicated to my only lovely little sister

I do love her so much.

I just want her to get her best in whatever thing she involve.

I just want her to be happy..

She is like my big sister.. Selalu berarah dengan Ika.. Always agree with every single thing I said, walaupun Ika salah.. Selalu dengar apa yang Ika nak sampaikan di saat Ika sedih and gembira.. always stay by my side when I need her. Dalam semua orang tak percayakan Ika, dia ada untuk beri sokongan..

Saat Ika buat mak risau, dia ada untuk menasihati Ika..

Tak pernah meminta.. Selalu bersyukur dengan apa yang ada.. Tidak mudah putus asa..

When I’m thinking of her, Ika rasa sangat bersalah.. She never asked anything for herself.. She just want everyone around her to be happy..

You are the best sister I’d have.. I’ll never ask for anyone else to replace you..

 

Love you..

 

IMG-20131221-WA0004

 

 

IMG-20140128-WA0006

 

Posted in Uncategorized | Leave a comment

Unexpected plan .. Unforgettable Experience .. Travel to Pulau

I love to do whatever I love to do.. No one can stop me if I would like to try something crazy (as long as tak bercanggah dengan Islam). Dulu, when I have nothing to do, I’ll plan something that no one could imagine to try it.
Pernah dulu.. Duduk depan tv.. *Bosan.. Cerita cartoon, cerita sinetron, cerita Filifina.. *sigh.. Pick up my phone, called Zarina.. “Zarina, esok pergi Pulau, jom!”.. As expected, she will always reply “yes”.. Pagi pagi, senyap senyap, bungkus beberapa helai baju, and bawa duit secukupnya.. Keluar dari pintu, ops!! Mak ada depan pintu sambil cekak pinggang.. “Nak pergi mana pagi pagi ni?” .. Mak tanya Atika.. Mak tak tanya Ika.. huhuhu.. “Nak pergi Pulau”.. Nampak mak terkejut.. “Pulau mana?Dengan siapa?Naik apa?Bila nak balik?Bawa apa?Kenapa nak pergi sana?Bawa Yoga sekali! Biar mak hantar! Mak nak ikut sekali… Erk??Mak kan buka kedai hari ni.. Tak nak la bawa Oga, tak privacy.. kikikiki..

Ika reply.. mak, ktorang pergi sekejap ja.. Sebelum malam Ika balik.. Pergi dengan Zalina.. Naik bus (tak tahu sebenarnya jalan ke Pulau, redah ja.. Bus mana pun tak tahu).. As expected, mak teruskan dengan kata kata nasihat.. As I mentioned before, I love to try a new thing.. My mother know me so well.. In the end, she can’t stop me.. huhuuhu.. Mak bangun, kejutkan abah..

Abah tanya.. Ika nak pergi mana.. “Pergi pulau bah, sebelum Magrib, Ika balik :)” .. Abah sangat percaya dengan Ika.. That’s what I needed the most.. Kepercayaan.. kikikiki.. Ok, pergilah.. hati-hati.. duit cukup tak?Handphone bawa? (See? Abah tahu Ika tak suka bawa handphone ke mana mana, berat!) .. “Atika bawa 🙂 “.. Pergilah~~~..

Berlari Ika and Atika pakai kasut.. Ambil kunci skuter.. Salam mak and abah.. Start enjin.. Daaaaaaa~~~~

 

Di stesen bus, Zalina da tunggu.. Jom! Tanya pakcik bus.. Pakcik, bus ni pergi Melaka tak?.. A’ah, berapa orang?..Yes! Our, journey begin.. Dalam bus Ika tidur.. Banyak kali mak call Atika.. Da sampai? Dekat mana? Sesat tak? Nak mak follow belakang tak?.. Owh mak 🙂

Sampai Melaka.. *mamai.. baru bangun tidur.. Ke kedai makan, makan dulu.. Ika ke kaunter tanya jalan.. What?? Kena jalan kaki lagi 45minit??? Yeaaaa..! I love it.. Lepas jalan kaki, pergi tepi laut, tanya pakcik nelayan.. Macam mana nak ke Pulau Besar.. “Pakcik boleh hantarkan, sekali jalan Rm100”.. Ok!.. Berdebar debar actually.. No safety shirt.. Laut bergelombang.. Waaaa.. Really love it.. Sangat Excited..

Alhamdulillah, finally, sampai di pulau.. “Dik, pakcik jemput pukul5 nanti ya.. tunggu air pasang.. sebelum pukul5, bot tak boleh masuk, air surut”.. Erk?Tadi tak cakap awal-awal.. Ok pakcik! No problem 🙂 ..
Perjalanan bermula.. Besar juga pulau ni.. Ada hotel yang yang sangat besar, hotel tinggal yang menyeramkan.. Since masa lama lagi.. Jom masuk kawasan hotel ni pusing pusing… Seriously, scary~.. Sebab dengar cerita, hotel mewah ni, milik anak tokoh terkenal di Malaysia… Tapi, since pulau ni agak keras.. So, ramai orang kena “ganggu” and ada beberapa kes menyeramkan pernah di repotkan berlaku di sini.. Then, tak ada orang berani menginap di sini.. Lama-lama, hotel ni, kena tutup..

Teruskan berjalan.. Sampai jumpa dua jalan.. Satu jalan yang biasa orang ramai jalan. Satu jalan yang penuh dengan semak samun.. Guess, jalan mana yang Ika pilih..? Correct!! Jalan semak samun 🙂
Hampir satu jam jalan, keadaan semakin seram.. Dari semak samun, jadi jalan berlukar, rumpai laut.. Sampai tak ada jalan.. Kitorang masuk dalam air, lalu laluan laut.. Kaki Atika, da luka luka, beberapa kali terjatuh, Zalina da kehabisan nafas… Erm, nak patah balik, da dua jam, gelap sampai tempat bot, takut tak sempat ja.. Nak teruskan, tak tahu sampai mana.. Tak tahu ke mana hala tuju.. Setelah berbincang secara mendalam.. TERUSKAN!..

Perjalanan di teruskan.. Jumpa sebuah tasik.. Sebuah tasik yang beberapa meter dari laut.. Di kawasan tanah yang agak lapang.. Teruskan berjalan, tiba-tiba.. Jalan mati!!!Ada paya and lepas paya, ada bukit yang menyeramkan.. Seriously, da mula rasa seram.. Langit makin gelap.. Peluang untuk tidak sesat sangat nipis.. Patah balik? Air da mula pasang..

No other ways, masuk paya. *sambil berdoa, supaya tak ada buaya or ..er, biawak.. Semua da pucat da.. Zalina panjat bukit.. Then, hilang beberapa saat.. Tiba-tiba Zalina lari.. Jumpa Hotel seram tadi!!!! Alhamdulillah.. melompat lompat lega 🙂 .. Lepas bukit, jumpa padang golf hotel.. Besarnya!! Satu jam perjalanan sebelum sampai ke tempat selamat.. Seram lalu kawasan hotel waktu gelap.. No one there!!

Sampai kawasan selamat.. Syukur sangat sangat 🙂 .. Sambil tunggu bot.. Borak borak dengan dengan pakcik di sana..

“Awak sesat sampai ke pulau sana? Itu pulau yang berasingan dengan pulau yang awak berada sekarang. Dengar cerita, sesiapa yang masuk pulau tu, tak jumpa jalan keluar”.. *Glup.. “Mengikut kepercayaan orang di sini, orang dulu-dulu buang ilmu sihir dan hantu di sana.. Ada hotel yang di bina berdekatan pulau kecil tu.. Tapi, tutup beberapa bulan selepas operasi.. Ramai kena histeria.. Pulau ini memang sangat sesuai untuk pelancongan, tapi “keras”.. Dengar cerita, ada tasik di pinggir laut di hujung pulau.. Hanya orang yang berhati suci and bersih, akan nampak tasik itu seperti sangat jernih dan bidadari sedang bermain air di sana.. ” *Glup sekali lagi..

Pukul 5.. Bot sampai.. Otw balik, ombak sangat kuat.. Rasa macam .. Bot akan karam ja.. *Glup lagi.. Berdebar.. Nampak ja daratan.. Perasaan yang sangat lega .. Alhamdulillah.. Yea!!!!! Pengalaman yang menarik.. Then, macam mana nak balik Muar? Jalan kaki? Bus? Tapi bus apa? ada lagi bus waktu macam ini? huhuhu..

Sambil fikir how to go back home.. Sambil discuss.. What is our next plan.. 🙂

IMG_4789

Unforgettable memory

 

 

 

Posted in Uncategorized | Leave a comment

Bila Rindu Menjelma

How I missed them so much

Sejak kecil, di besarkan dengan adik beradik yang ramai dimana umur kami tak jauh beza. Bermain bersama sama. Kalau main baling selipar, cukup adik beradik, da lengkap dua pasukan. Bila perlukan seorang untuk tolong buat benda berat, Ika ada dua orang abang. Bila rasa nak “buli” orang, Ika ada tiga orang adik. Bila rasa nak keluar shopping dengan laki, Ika ada dua orang abang.  Kami berpasangan. Arafat dan Gaddapi. Ika and Atika. Trio Putra dan Yoga Matra.

Arafat..
Abang paling sulung. Fomous di kalangan kawan kawan sekolah, kolej dan kerja. Mudah tersentuh dan senang mengalirkan air mata bila.. ada apa apa perkara sentitif melibatkan keluarga. Bijak mengawal suasana. Selalu buat kelakar dan pandai menimbulkan suasana ceria. Bila suasana sunyi, Apat ada, riuh dan gelak tawa bergema.  Apat (*panggilan untuk Arafat) sudah mendirikan rumah tangga. Alhamdululillah, di kurniakan dua cahaya mata. And you know what, *Farid (anak apat) petah berkata kata, sama macam apat. Suka tersenyum, sama macam kak ogy. Dan sangat menyenyangkan bila di sisi

 Gaddafi..
Abang kedua. Kacak. Setia. Kelakar. Dari dulu, Ika satu sekolah dengan Dapi (*panggilan untuk Gaddafi). Ramai kakak minta di sampaikan salam pada Dapi =_=’. Letih satu sekolah dengan Dapi, satu sekolah kenal Dapi.  Dapi suka buat apa yang dia suka, as long as dia gembira. Kalau ada orang “kacau” Ika, Ika passing kat Dapi, he will handle it. Selalu berlakon jadi bf Ika, bila ada orang nak dekat dengan Ika. Sangat sayang pada mak. Tak boleh tengok mak sedih sikit. Mudah di “paw” oleh Ika 😉 . Kalau keluar berdua dengan Dapi, semua barang dia bawa. Beg tangan, hp, beg plastic, kunci kereta; semua lah. Ika tak suka bawa barang kalau keluar (*berubah bila sampai di Korea). Ika sangat rapat dengan Dapi. Hampir semua rahsia Dapi, Ika tahu. No secret between us (*ops, rahsia Ika, kekal rahsia Ika). Dapi suka ambil mudah semua perkara. Yes I know. Guys are simple. But, he is too simple.

 Ika..
Anak ketiga. Selalu di gelar “anak am”; anak abah mak 😉 . Yoga selalu panggil Ika macam tu, sebab Yoga kata, Ika paling manja dalam keluarga, “apa Ika minta semua dapat” (*ayat Yoga). Sejak dari kecil, Ika banyak habiskan masa dengan adik beradik. Kawan sepermainan?boleh kira berapa orang. Masa di university, kelas? Selalu ponteng. Selalu habiskan masa dengan kawan baik. Pergi kelas, balik. Tak suka ambil tahu banyak sangat perkara. Tak suka ingat banyak perkara (>_<).  Sangat sensitive, sampaikan mak dan abah berhati hati kalau nak tegur Ika. Kalau mak nak tegur Ika, mak akan tegur adik beradik beradik yang lain, then baru Ika sedar, Ika salah. Kalau Ika banyak sangat main, mak akan tegur kawan kawan Ika depan Ika, then, baru Ika tahu Ika salah.  Cepat merajuk (*dengan family ja). Kadang kadang pura pura merajuk sebab best bila ada orang pujuk 😉

Atika..
Anak keempat. Cantik! Tegas. Kalau Atika kata A, the ans is A, tak boleh B. Tapi, Ika suka tukar ans atika menjadi B, C or D 😉  Straightforward. Sangat berdedikasi. Sampaikan Ika selalu rasa Atika is kakak Ika. She is really straight. Ambil jurusan akauntan, sekarang master in bisnes. Kenangan yang Ika tak boleh lupa masa kecil dengan Atika. Ika and Atika satu sekolah, mak belikan basikal. Kena share. Balik kena tunggu Atika, selalu lambat. Atika ambil kelas tambahan. Satu hari, geram sangat sebab selalu lambat and berat kena caring Atika, masa tengah naik basikal, Ika tolak Atika jatuh basikal. Menangis nangis balik. Selang beberapa minggu, kena operation di tiga bahgian badan, ada darah beku, sebab kesan jatuh basikal. Rasa bersalah sangat. Rasa sangat nakal sangat. I’m sorry (>_<). Boleh tolak Ika balik ya, boleh balas balik.

Biasanya, sebelum tidur, Ika suka bercerita dekat Atika. Kalau Atika nak tidur, Ika tak kasi. Dengar Ika habis cerita dulu 😉 . Esok bangun, mata bengkak, mak tanya kenapa? “Dengar Ika cerita semalam”. Ika suka sangat buat Atika marah, sangat. Pernah sekali, sampai menangis (*nakalkan Ika?)

Arwah Trio..
Anak kelima. Hansome, serious, ramai peminat. Sangat pemalu. Paling pendiam dalam keluarga. Sangat tinggi; abah cakap ikut arwah atok. Pandai. Suka buat kerja rumah. Pandai masak. Sopan dan lembut dalam berbicara. Suka sangat tersenyum. Ika suka buat Rio malu. Rio sangat malu dengan gadis gadis. Nampak sangat malunya. “Rio, masak nasi ya hari ini?”. Kalau Rio kata tak nak pun, dia kan tetap masak (*sedih sangat bila terkenangkan kenangan dulu). Erm, ambil masa yang sangat lama untuk sembuh seperti sedia kala bila arwah pergi selamanya. Setiap senyumanan yang lemparkan rasa tak ikhlas. Setiap tindakan rasa kosong. Alhamdulillah, kami lebih menghargai antara satu dengan lain sejak arwah pergi. Setiap berlaku ada ikmahnya.

Yoga
Anak keenam. Oga  (*panggilan untuk Yoga), aktif sukan. Baru masuk poli, sudah terpilih wakil poli, seturus nya wakil daerah, wakil negeri. Kacak. Setia. Berdikari. Walaupun Oga anak bongsu, tapi, Oga tak manja manja. Pandai berkata kata, manis mulut 😉 . Sejuk hati memandang. Tersenyum pandang Oga, walaupun Oga tak cakap apa apa. Suka buat mimik muka.  Kena tegur secara perlahan lahan, dan lembut. Pemurah dan lembut hati. “Oga, Ika nak burger”.  “Ok, nanti Oga belikan”. Ada adik yang malu keluar berdua dengan kakaknya, tapi Oga bangga. “Ni kakak aku!”.  Oga suka ejek Ika, anak manja. Tapi, Ika tak marah, Ika memang suka buat Oga jelous 😉 .

Oga sangat terasa dengan kehilangan arwah. Oga rapat dengan arwah. Satu bilik, teman sepermainan, teman penyimpan rahsia. Teman bergaduh, teman bermain. Oga jadi pendiam sejak pemergiaan arwah. Hiba bila terjumpa naskah kecil coretan Oga “Surat untuk arwah Rio”.

bear-yang-rindu

Bila rindu menjelma

 

 

Ika sangat suka buat Atika marah, rasa sangat bahgia dan kelakar. Ika sangat suka buat Yoga jelous, rasa sangat menarik. Ika sangat suka buat Gaddapi risau, rasa di ambil berat. Ika sangat suka, “menidakkan” apa yang Arafat cakap, rasa puas. Dulu, Ika sangat buat muka lapar kat arwah Rio, walaupun arwah Rio penat, arwah Rio akan masakkan (*al-Fatihah untuk arwah Rio). Ika sangat suka ikut mak jumpa kawan kawan mak, temankan mak ke kedai kopi, luangkan masa dengan mak. Ika sangat suka borak borak dengan abah. Abah tak ada rahsia dengan Ika. Abah cakap bila Ika tak ada, kat rumah jarang mereka berkumpul L  …. Sangat RINDU pada mereka…. ❤

 

 

 

Posted in Uncategorized | 1 Comment

Impian Tertinggi Seorang Gadis

Masa kita kecil, orang selalu tanya..
“Awak nak jadi apa bila besar nanti?”
“Polis!”

Bila sudah besar, sambung belajar di universiti..
Saudara mara selalu tanya, nak buat apa lepas habis belajar nanti..
“Pensyarah!”

Bila sudah tamat belajar, sambung belajar lagi..
Mak pula tanya, bila habis belajar nak buat apa..
“Sambung lagi!”..
Mak tanya lagi..
Bila nak nikah?..
“Erk?”..

Impian tertinggi seorang gadis,
adalah mempunyai keluarga sendiri..Suami yang penyayang dan romantik..
yang membimbing ke jalan Nya..
Anak anak yang soleh dan petah..
Keluarga yang bahgia..

Ketinggian pelajaran seorang gadis…. ilmu yang dimiliki untuk anak anak nya kelak
Kecantikkan paras rupa seorang gadis…. akan lebih cantik dan manis semasa mengandungkan anak anak nya
Sepetah mana pun pertuturan seorang gadis…. akan kalah dengan kepetahan anak anak kelak (*sweetnya 🙂 )
Kekuatan keimanan seorang gadis…. akan dapat mengawal emosi di dalam rumah tangga
Segembira mana seorang gadis… jauh di sudut hati, mengimpikan gelak tawa dan tangisan anak kecil

 

Untuk mencapai impian tertinggi seorang gadis,
Semuanya bermula dari sekarang..
Cukup dengan diri dengan agama dan ilmu..
Bijak mengawal emosi..
Pandai mengawal kewangan..

 

 

Impian tertinggi seorang gadis..

keluarga-bahagia1

Posted in Uncategorized | Leave a comment