Turn to Someone Else

 

Teringat dulu, tiba-tiba kawan Ika minta maaf.. “Ika I’m so sorry, kita kawan dengan awak sebab ada orang suruh kita rapat dengan awak dan cerita semua perkara tentang awak pada dia, but, I’m wrong.. kita tak buat lagi, maaf”.. setelah 2 tahun? Baru Ika tahu perkara sebenar.. But, I’m fine ๐Ÿ™‚ .. Atleast she being honest with me.. Dia jaga ika macam seorang adik, kalau datang UTM, Ika antara kawan yang dia akan cari.. Kalau ada nasihat dan perlukan pendengar, she will find me, I can be her shoulder.. kalau perlukan cikgu untuk belajar, Ika can be her teacher. Kalau perlukan kaunselor, Ika can give some advice.. First gaji as an engineer, Ika antara terawal yang dia belanja makan..
Walaupun, niat pertama dia kawan dengan ika sebab menjadi orang tengah pada yang lain, by the time goes by, she turn to someone that love and care about me ๐Ÿ™‚ Alhamdulillah โค

4005686-635274-glowing-background-with-flowers-and-stars

 

Secara tak sengaja, “termasuk” and stalk facebook kawan-kawan seuniversiti. How I missed them so much. Time flying so fast. Time ticking so fast. Time moving so fast.

I love to be friend with anyone, but, only a few friend of mine be my best friends.
In shaa Allah, friend till Jannah..
Zalina
Kida
Aida
Reisa

Advertisements
Posted in Uncategorized | Leave a comment

Tuhan Berikan Aku Cinta

Walau aku senyum bukan berarti
Aku selalu bahagia dalam hari
Ada yang tak ada di hati ini
Di jiwa ini hampa

Ku bertemu sang adam di simpang hidupku
Mungkin akan ada cerita cinta
Namun ada saja cobaan hidup
Seakan aku hina

Tuhan berikanlah aku cinta
Untuk temaniku dalam sepi
Tangkap aku dalam terang-Mu
Biarkanlah aku punya cinta

Tuhan berikanlah aku cinta
Aku juga berhak bahagia
Berikan restu dan halal-Mu
Tuhan beri aku cinta

Ku bertemu sang adam di simpang hidupku
Mungkin akan ada cerita cinta
Namun ada saja cobaan hidup
Seakan aku hina

Tuhan berikanlah aku cinta
Untuk temaniku dalam sepi
Tangkap aku dalam terang-Mu
Biarkanlah aku punya cinta

Tuhan berikanlah aku cinta
Aku juga berhak bahagia
Berikan restu dan halal-Mu
Tuhan beri aku cinta

 

 

one of fav songs..

Posted in myself | Leave a comment

How To Be Successful in Life

NASIHAT HEBAT ORANG TERKAYA DI DUNIA

Warren Buffet Orang terkaya no 4 di dunia tahun 2013, memberi nasehat:

??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Warren Buffet

“Jauhkan dirimu dari pinjaman bank atau kartu kredit dan berinvestasilah dengan apa yg kau miliki, serta ingat :

1. Uang tidak menciptakan manusia, manusialah yang menciptakan uang.

2. Hiduplah sederhana sebagaimana dirimu sendiri.

3. Jangan melakukan apapun yang dikatakan orang, dengarkan mereka, tapi lakukan apa yang baik saja.

4. Jangan memakai merk, pakailah yang benarห› nyaman untukmu.

5. Jangan habiskan uang untuk hal-hal yang tidak benar-benar penting.

6. With money:
You can buy a house, but not a home.
You can buy a clock, but not time.
You can buy a bed, but not sleep.
You can buy a book, but not knowledge.
You can get a position, but not respect.
You can buy blood, but not life. So find your happiness inside you.

7. Jika itu telah berhasil dalam hidupmu, berbagilah dan ajarkanlah pada orang lain.

“Orang Yang Berbahagia Bukanlah Orang Yang Hebat Dalam Segala Hal, Tapi Orang Yang Bisa Menemukan Hal Sederhana Dalam Hidupnya dan Mengucap Syukur”

Posted in Nasihat | Leave a comment

Me, Gadget and Technology

Dari dulu, Ika jarang dengar radio, tengok tv .. Kalau tengok tv, selalu pukul8, berita utama.. Kalau dengar radio, masa dalam kereta, untuk elakkan mengantok.. Baru tahu apa itu Youtube masa umur 17tahun.. Facebook? Kawan buatkan.. Lagu lagu baru? kalau kawan suruh dengar or terdengar dalam radio, baru tahu ada lagu baru.. Drama berseri? Baru belajar tonton masa jauh dari Malaysia.. Whatsapp? Baru buat account setahun lepas, itupun sebab, senang and free nak communicate dengan keluarga di Malaysia.. Wechat? uninstall, sebab, serabut banyak sangat aps.. Kakao? Baru beberapa bulan intsall semula sebab senang nak bincang program melawat sekolah dengan kawan korean.. Handphone? Baru sekarang bawa ke sana ke sini sebab nak dengar lagu.. Laptop? Dulu, dua tahun sekali tukar, first sebab rosak, second sebab masuk air, third sebab kecil sangat.. Sekarang? Loptop ke empat.. Rasa nak beli lain lagi sebab, nak cari warna hijau ;b .. Kamera? DSLR, baru beli, then tertinggal di Malaysia.. MP3. original! Rosak, tanpa sebab yang di ketahui.. Headphone? Baru rosak, sebelah ja dengar suara.. Beberapa bulan lepas, balik Malaysia, mak hadiahkan handphone baru, sebab boleh pakai dua sim plus, ika suka sebab ringan.. Sampai Korea, *sad, jatuh and screen pecah.. sobs, tak sampai sebulan lagi ๐Ÿ˜ฆ ..

Dari dulu, Ika tak suka bawa handphone! Berat .. Kalau keluar dengan Dapi, semua bagi Dapi pegang, handphone, wallet and kunci kereta.. Kalau Ika balik Malaysia, I will leave my wallet dalam kereta, senang.. Perlukan wallet untuk naik kereta ja, sebab takut tak bawa lesen masa bawa kereta.. Kalau Ika balik Malaysia, Ika tak tahu mana Ika letak handphone, nak call orang baru cari ๐Ÿ™‚ ..

Dulu, kalau mak nak cari Ika di universiti, kalau tak dapat call, mak call kawan Ika. Kalau kawan Ika cari Ika tak jumpa, diorang call my roomate. Plus, Ika selalu tukar number telepon, *soksok artis ;b ..

Selalu la kena marah sebab tinggalkan handphone, tak angkat telepon, tak balas message, hilang tiba tiba dalam masa yang lama.. Selalu kena ugut “ikat handpone kat leher nak?”.. Da cuba tukar habit, banyak kali.. End up, selalu hilang handphone.. So, better tinggalkan dalam rumah ;b ..

Dulu pernah, bawa handphone keluar.. Keluar jalan jalan naik skuter.. Balik bilik, tidur.. Then, rasa nak call mak.. Cari handphone.. Erk..? Where is my handphone?? Fikir fikir terus berfikir.. Cari satu bilik, try call pakai handphone Aida.. Ringing, tapi, tak dengar apa apa bunyi dalam bilik.. Ok, redha.. Hilang.. My handphone baru! Hilang! Huhu.. Guess what, kat mana handphone Ika? Dalam longkang!! Tepi parking skuter.. Tenggelam dalam longkang, longkang penuh dengan air sebab semalam hujan, nasib baik tak hanyut ;b.. Guling guling gelak.. Mak!! nak handphone baru! ๐Ÿ™‚

kalau drive seseorang dari UTM ke muar, mak sangat lah risau.. biasanya, 2jam ja.. tapi ika?4-6 jam!! huhu.. berhenti banyak kali di perhentian.. Tidur! mengantok sangat! Tidur, betul betul lena.. setiap kali berhenti.. baru drive 30minit, da rasa amatlah mengantok.. sampai muar, parking, keluarkan barang, cari handphone, *biasanya ada di tempat letak kaki, terjatuh.. erk?15 missed call.. mak, abah, atika, apat, kalau dapi ada, dengan dapi sekali.. “As’salamualaikum, mak!!! Ika da sampai :)” ..

sleepy-driver

Sleepy driving

Kesimpulan, Ika, gadget and technology adalah tak sesuai ๐Ÿ˜ฆ ..

1gadgetview

Me and Gadget

Posted in myself | Leave a comment

Open Your Eyes!

Today is Friday..

Dont forget to read al-Kahfi ย ๐Ÿ™‚ ..

 

Go early to lab.. Look at sky.. Look at surround me.. Subhanallah ๐Ÿ™‚ ..

 

Mendung_di_langit_biru_(55)

Langit Biru

 

Al-Baqarah[2] :29

ู‡ููˆูŽ ูฑู„ู‘ูŽุฐูู‰ ุฎูŽู„ูŽู‚ูŽ ู„ูŽูƒูู… ู…ู‘ูŽุง ููู‰ ูฑู„ู’ุฃูŽุฑู’ุถู ุฌูŽู…ููŠุนู‹ุง ุซูู…ู‘ูŽ ูฑุณู’ุชูŽูˆูŽู‰ูฐู“ ุฅูู„ูŽู‰ ูฑู„ุณู‘ูŽู…ูŽุงู“ุกู ููŽุณูŽูˆู‘ูŽู‰ูฐู‡ูู†ู‘ูŽ ุณูŽุจู’ุนูŽ ุณูŽู…ูŽูฐูˆูŽูฐุชู ูˆูŽู‡ููˆูŽ ุจููƒูู„ู‘ู ุดูŽู‰ู’ุกู ุนูŽู„ููŠู…ูŒ ๏ดฟูขูฉ๏ดพ

Dialah (Allah) yang menciptakan segala apa yang ada di bumi untukmu kemudian Dia menuju ke langit, lalu Dia menyempurnakannya menjadi tujuh langit. Dan Dia Maha Mengetahui segala sesuatu.

Al-Mulk [67]: 3

ูฑู„ู‘ูŽุฐูู‰ ุฎูŽู„ูŽู‚ูŽ ุณูŽุจู’ุนูŽ ุณูŽู…ูŽูฐูˆูŽูฐุชู ุทูุจูŽุงู‚ู‹ุง ู…ู‘ูŽุง ุชูŽุฑูŽู‰ูฐ ููู‰ ุฎูŽู„ู’ู‚ู ูฑู„ุฑู‘ูŽุญู’ู…ูŽูฐู†ู ู…ูู† ุชูŽููŽูฐูˆูุชู ููŽูฑุฑู’ุฌูุนู ูฑู„ู’ุจูŽุตูŽุฑูŽ ู‡ูŽู„ู’ ุชูŽุฑูŽู‰ูฐ ู…ูู† ููุทููˆุฑู ๏ดฟูฃ๏ดพ

Yang menciptakan tujuh langit berlapis-lapis. Tidak akan kamu lihat sesuatu yang tidak seimbang pada ciptaan Tuhan Yang Maha Pengasih. Maka lihatlah sekali lagi, adakah kamu lihat sesuatu yang cacat?

 

Al-Anbiyaโ€™ (21): 32

ูˆูŽุฌูŽุนูŽู„ู’ู†ูŽุง ูฑู„ุณู‘ูŽู…ูŽุงู“ุกูŽ ุณูŽู‚ู’ูู‹ุง ู…ู‘ูŽุญู’ูููˆุธู‹ุง ูˆูŽู‡ูู…ู’ ุนูŽู†ู’ ุกูŽุงูŠูŽูฐุชูู‡ูŽุง ู…ูุนู’ุฑูุถููˆู†ูŽ ๏ดฟูฃูข๏ดพ

โ€œDan kami menjadikan langit sebagai atap yang terpelihara, sedang mereka berpaling dari segala tanda-tanda yang terdapat padanya.โ€

Posted in surah | Leave a comment

Please Be Nice With Me

Daytime please come faster.

Sun please appear as fast as you can.

day___night

 

Please be nice with me, my dream โ€ฆ

 

Exif_JPEG_PICTURE

Posted in myself | Leave a comment

Menjadi Diriku

I’am the unique me.. Say, what you wanna say.. I love myself..

 

 

 

 

13 (1)

I love me

Posted in myself | Leave a comment